Lessons in Chemistry・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2024.02.06 - 17:35   |   Írta: Ca$h   |   13049
06. feb Lessons in Chemistry・AppleTV+

A leckék kémiából sokszor fájdalmasak ...

Elizabeth Zott (Brie Larson) egy döbbenetesen tehetséges fiatal nő, aki több mint valószínű hogy zseni is, ha másban nem is de két legfőbb szenvedélyében biztos, ezek a kémia és a főzés. Egyetemet végzett, kémia szakon mint tudós, de a doktorátusát nem tudta megszerezni egy titokzatos múltbéli esemény miatt, de végülis mindegy hogy megszerezte-e vagy sem, ugyanis egy olyan korban kellene érvényesülnie, ahol a férfiuralom még valós probléma volt, főleg a nők számára. Akkoriban egy nőnek az volt a dolga, hogy gyerekeket neveljen, főzzön, takarítson, háztartásbeli legyen, ha mégis úgy alakult az élete, hogy dolgoznia kellett, akkor meg a legtöbb, amit tehetett hogy kávét főzzön. Elizabethet viszont nem ilyen fából faragták, első körben teljesen biztos volt benne, hogy soha nem fog megházasodni, gyereket meg végkép semmilyen körülmények között nem akart, legfőbb célja az volt, hogy a kémiával kapcsolatos elméleteit megvalósítsa, mindegy milyen körülmények között, ha kell akkor otthon hoz létre egy laboratóriumot, csak hogy megírhassa a tanulmányát, amivel talán elérhet valami elismerést ebben a nehéz szakmában. Minden elhatározása, ambíciója és terve megváltozik amikor megismeri a kicsit furcsa, ámbátor pimaszul jóképű tudóst, Calvin Evanst (Lewis Pullman) ekkor jön rá arra, hogy vannak a kémiának olyan tulajdonságai is, amivel eddig még soha nem találkozott ...

Calvin egy rendkívül tehetséges és zseniális tudós, aki már ilyen fiatalon olyan sikereket ért el szakmájában, hogy rögtön kapott egy nagyobb pénztámogatást, amivel talán további sikereket érhet majd el. Van viszont egy aprócska probléma, mégpedig az, hogy egyszerűen az ég világon semmi nem jut az eszébe, egyetlen szenvedélye van a futás, gyakorlatilag mindenhova futva jut el, ilyenkor kitisztul a feje, egyedül lehet a gondolataival és levezetheti azt a sok felesleges energiát, ami napközben felgyülemlik benne. Calvin egy igazi csodabogár, nem igazán szereti az embereket, nem igazán szeret ismerkedni, valójában semmi olyan dolgot nem szeret, ami alapvető szükséglete lenne egy embernek. Valójában enni se nagyon szokott, mert nem marad meg benne semmi, egyetlen étel van amit szeret és az a mogyoró. Természetesen az ő élete is teljesen megváltozik amikor megismeri az ugyancsak csodabogár, kicsit merev, kicsit hideg, mégis minden egyes porcikájában ízig vérig nő Elizabethet. Ahogyan az lenni szokott, a kémia mindig utat tőr, még két olyan ember esetében is mint Calvin és Elizabeth és nagyon úgy tűnik, hogy minden szokás, minden rigolya, minden antiszociális viselkedésforma megszűnni látszik, amikor egymás közelében lehetnek.

Bonnie Garmus 2022-ben írta ezt a csodálatos regényt, aminek fő inspirációja részben saját negatív élményekből született. Bonnie korábban kreatív igazgató volt egy reklámügynökségnél, ahol az egyik kollégája pofátlanul lenyúlta egyik ötletét, amiből később igencsak nagy sikereket ért el. A regény írója egyébként ugyancsak a kémia megszállottja, igaz csak hobbi szinten, elmondása szerint kétszer is ki kellett hívni a tűzöltókat, amikor éppen különböző dolgokkal kísérletezett és majdnem felgyújtotta a lakását. Ettől a két hasonlóságtól eltekintve egyébként semmi másban nem hasonlít Elizabeth karakterére, ami nem is csoda hiszen ő egy igazi csodabogár, nem éppen olyan ember, akiből műsorvezető és tévés szupersztár lehetne. Igen, jól láttad kedves olvasó, ennek a történetnek talán az egyik legfontosabb része, hogy végig követhetjük hogyan válhat egy merev, régimódi, gátlásos és zárkózott laborpatkányból, egy olyan tévés híresség, akit minden egyes este nők milliói néznek a tévében, csillogó szemmel és nagy-nagy boldogsággal, egy olyan világban ahol a nőknek kb. semmi joga nem volt még. Elizabeth története és az egész sorozat csodálatosan bemutatja milyennek kéne lennie egy alapvetően feminista történetnek anélkül, hogy erőszakos, tolakodó, vagy túlzottan zavaró legyen, akár férfiak számára is. Egy csodálatos, megható, érzelmes, néha szívszaggató, mégis sokszor vicces történet ez arról, hogy igenis egy nő képes elérni bármit az életben, ha igazán akarja.

Bonnie regényét számtalan kiadó visszautasította arra hivatkozva, hogy túlságosan hosszú és unalmas, én nem tudom, hogy ezek mit olvastak, de az tény, hogy pont ennek köszönhetően tökéletes táptalajt nyújtott egy sorozatra, nem is csoda hogy az Apple lecsapott rá, hogy elkészíthesse ezt a csodálatos sorozatot. A képivilága nagyon stílusos, tökéletesen visszaadja azt az egyszerű, mégis színes, kicsit puritán korszakot amikor Amerika még sokkal emberibb volt, mint amilyen most. Persze nem minden szempontból, ugyanis a nőknek borzalmasan nehéz időszak volt ez. A rendezés mesteri, akárcsak a színészi alakítások, fogalmam nincsen arról, hogy mire fel tombol ez a hatalmas Brie Larson ellenesség a világban, szerintem egy rendkívül bájos és tehetséges színésznő, aki képes bármit eljátszani, hiteles, intelligens, igaz kicsit talán hideg, mégis képes volt a szőke cicababa szerepből eljutni az MCU-ba, amit pillanatok alatt lerázott magáról és lerakta nekünk az asztalra Elizabeth karakterét amivel simán bezsebelhetne akár még egy Emmy díjat is. A Calvint alakító Lewis Pullman könnyen lehet még apjánál Billnél is tehetségesebb, én azon se csodálkoznék azon, ha nagyobb sikereket érne el nála. Sok filmben láthattuk már eddig is, de az itteni alakítása nagyon meggyőző. A leckék kémiából minden szempontból mestermű, szerintem nem lehet belekötni. Nem egészen olyan amire számítottam, ugyanis annál sokkal de sokkal jobb, egy újabb ékes példája annak, hogy ami az AppleTV+ felhozatalában szerepel, azzal csak nagyon ritkán tudunk mellélőni. Tiszta szívből ajánlom mindenkinek!

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.3 | Rotten Tomatoes: 84% | Metacritic: 68
Lessons in Chemistry (miniseries | 2023)
Dráma

Rendezte: Bert, Bertie Ellwood, Tara Miele, Milicent Shelton, Sarah Adina Smith
Írta: Victoria Bata, LeeEisenberg, Bonnie Garmus (regény), Elissa Karasik, Emily Jane Fox
Zene: Carlos Rafael Rivera
Szereplők: Brie Larson, Lewis Pullman, Aja Naomi King, Stephanie Koenig, Patrick Walker, Marc Evan Jackson, Derek Cecil, Kevin Sussman, Thomas Mann, Paul James, Alice Halsey, Rainn Wilson, Andy Daly

Játékidő: 8x 1óra

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 9.99$, az éves díj 99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Apple Original sorozatok 2023

>>> Apple Original filmek 2023

>>> Still Up sorozatkritika

>>> Berlin sorozatkritika


Kommentek megjelenítése