Masters of the Air・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2024.04.09 - 17:49   |   Írta: Ca$h   |   1499
09. ápr Masters of the Air・AppleTV+

A Band of Brothers és a Pacific producereinek új sorozata

Mikor Harry Crosby (Anthony Boyle) megérkezik az amerikai légierő 100-as sorszámú ezredébe, akkor John „Bucky” Egan (Callum Turner) és Gale „Buck” Cleven (Austin Butler) már igazi legendának számítottak. Pedig valójában egyikük se volt sokkal idősebb nála, vagy nem volt sokkal nagyobb tapasztalatuk sem. Egyszerűen csak olyan fellépésük volt, olyan kisugárzásuk és olyan emberfeletti önbizalmuk, amivel valójában csak a vérbeli született pilóták rendelkeznek. Harrynak nagyon nehéz volt egy ilyen közösségbe beilleszkednie, főleg hogy egy ritka betegségben szenvedett, ami hasonlatos a tengeri betegséghez, rosszulléttel és hányással jár, csak éppenséggel a repülés okozza. 

Mégis hogyan lehet így tisztességes katona? Hogyan lehet így olyan legenda mint Buck és Bucky? A kérdésre a válasz nagyon egyszerű, túl kell élni, minél több küldetést, hiszen ha valakinek sikerül a mágikus huszonöt missziót sikerre vinnie, akkor hazamehet és magával viheti minden idők legnagyobb dicsőségét is, ő maga lehet egyike a levegő urainak ... De sajnos ezek a kisfiús álmok pillanatok alatt szertefoszlanak, amikor megérkeznek a célhoz, a légelhárító lövedékek olyan közel csapódnak hozzájuk, hogy a több ezer kilós repülök is beleremegnek, amikor a szemük láttára lövik ki egy barátjuk repülőjét, és pontosan tudják hogy egy gépben ilyenkor tíz bajtársuk hal meg, minden egyes elvesztett repülő tíz ember életébe kerül. A 100-as ezredet nem sokkal később csak úgy hívták, hogy a Véres Százas, és bizony sajnos nem véletlenül kapta ezt a hírhedt nevet.

1998-ban Stephen Spielberg mert nagyot álmodni és a Ryan közlegény megmentésében elvállalta azt a nehéz feladatot, hogy hűen bemutassa a háború poklát, úgy ahogy történt, olyan véresen, fullasztóan, sokkolóan, hiszen a háborúban nincsen semmi szép, semmi dicsőség, a halál mindig borzalmas, véres és nincsen benne semmi szép. Természetesen a film döbbenetes sikert aratott, nem is volt kérdéses hát, hogy ezt a sikert valahogy meg kell ismételni. Ennek volt köszönhető a 2001-es Band of Brothers, avagy az Elit alakulat, ami akárcsak a Ryan közlegény hűen bemutatta a háború poklát, egy gyalogsági tüzérezreden keresztül, az Easy Company döbbenetesen sokat megélt és iszonyatosan peches története, örökérvényűen bevéste magát az emlékezetünkbe. Ekkor létrejött egy recept, amit megpróbáltak még egyszer meglovagolni, még pedig a 2010-es Pacificen keresztül. Annak ellenére, hogy ez a sorozat is döbbenetesen jó volt, itt már szinte horror filemkbe illő, gyomorforgatóan élethűen mutatták be a második világháborús tengerészgyalogosok nem mindennapi pokoli sorsát, amihez képest a Ryan közlegény és az Easy Company története igazi gyerekmese volt. Nehéz volt, borzalmas volt, olyan szinten sokkoló, hogy erre bizony már nem szívesen emlékszik vissza az ember. Szerencsére a Pacific által szerzett sokk nem vetett véget a bevált receptnek, mert itt van most az Apple-nek hála a Levegő Urai, ami ezúttal a levegőben zajló hadviselés poklát hivatott bemutatni. Pár olyan hősön keresztül, akik valóban léteztek, akikről Donald L. Miller írt egy csodálatos regényt, ennek köszönhetően kerülhetett a képernyőnk elé ez a sorozat.

A Masters of the Air első pár részében megismerhetjük a legfőbb szereplőket, ekkor még nem fogjuk pontosan tudni kik is lesznek a főszereplők. De azt már sejteni lehet, hogy Harry fontos része lesz a történetnek, ugyanis ő a narrátor, olyan mintha ő írta volna a könyvet. Az nagyon érezhető lesz, hogy Buck és Bucky fontos szereplői ennek a történetnek, a köztük lévő kémia és barátság nagyon erőteljesen jelen van az egész történetben. Bucky egy igazi vérbeli pilóta, olyan amilyennek az a nagy könyvben meg van írva, nagyképű, nagyzolós, állandóan bulizik, iszik, csajozik, soha nem hagyja el a száját egy komoly gondolat sem. Egy képet mutat mindenki felé és az egyetlen ember, akit közel enged magához az Buck, akit valójában nem is Bucknak hívnak, de Bucky eldöntötte, hogy neki olyan Buckos feje van, ezért bizony ez lesz a neve. Buck tökéletes ellentéte Buckynak, szerény, csöndes, komoly barátnője van, akinek meg akarja kérni majd a kezét, nem iszik egy kortyot sem, soha nem bulizik, időben lefekszik mindig, hiszen egy pilótának teljesen képben kell lennie, a fejének tisztának kell lennie, amikor tíz ember élete függ azon éppen hogyan vezeti a repülőt. Buck és Bucky barátsága szinte nyálasan Hollywoodi, gondolhatná az ember, ha éppenséggel nem történt volna mindez meg a valóságban is, persze azt soha nem fogjuk megtudni, hogy valójában mi történt, de bevallom nagyon jó érzés volt őket látni, amikor még nem törte meg őket a háború. Mert bizony arra a pokolra ami ott fent várta őket, képtelenség felkészülni.

Nagyjából a negyedik részig adott lesz a recept, idealizált, álomszerű képet látunk arról, milyen jó sorsa van a pilótáknak, egyik küldetés jön a másik után, persze mindig vannak veszteségek, de valahogy a sors úgy hozza, hogy a fontosabb karakterek ép bőrrel megússzák a dolgot, majd jön egy olyan küldetés ami véget vet ennek a sikerszériának, valami borzalmas dolog történik. Már mielőtt útnak indultak volna tudták, hogy ez a küldetés el van átkozva, tudták hogy nem lesznek elegen, nem kéne így nekifutni, de sajnos a parancs az parancs, végre kell hajtani, nincsen ellentmondás. Ekkor minden megváltozik és a történet fonala is teljesen váratlan fordulatot hoz, szertefoszlik az álom és hirtelen láthatóvá válik a valóság, a háború kegyetlen pokla, amikor a túlélés sokszor csak egy hajszálon múlik és Isten kegyelmén ez nem vitás. Ekkor válik a Masters of the Air egy igazi mesterművé, ekkor értjük meg miért volt ez a sok idealizált meseszerű jelenet, mert arra a borzalomra, ami ezeket a srácokat várta nap mint nap, nem lehet felkészülni. Kellett pár kellemes emlék, pár szép este amire emlékezni lehet, mert a hadigépezet, az ördög műve senkit nem kímélt ebben a borzalmas háborúban. Az Apple új sorozata számomra egy instant mestermű, tudom elfogult vagyok minden ilyen történettel kapcsolatban, ami csak egy pillanatra is eszembe juttatja a nagy legendákat, mint a Ryan közlegény és a Band of Brothers. Izgatottan vártam a végén, hogy élőben is láthassam az öregeket, akik túlélték a Véres Százas daráló gépezetét, aztán rájöttem, hogy sajnos már túlságosan sok idő eltelt a második világháború óta, nagyon kicsi esély van arra hogy bárki is élne még a legendák közül. Igaz az interjúk ezúttal elmaradtak, de szerencsére az Apple készített egy több mint egy órás dokumentumfilmet The Bloody Hundredth címmel, Tom Hanks narrációjával és számos nem is olyan régi dokumentum jelenettel, amiben még élőben láthatjuk kedvenceinket, esetlegesen képeket róluk. Ha némi ürességet érzünk a sorozat után és szeretnénk még egy kicsit benne maradni ebben a nem mindennapi történetben, akkor mindenképpen ajánlanám a megtekintését, mert érdemes.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 7.9 | Rotten Tomatoes: 85% | Metacritic: 73
Masters of the Air (miniseries | 2024)
Akció, Dráma, Thriller

Rendezte: Cary Joji Fukunaga, Anna Boden, Ryan Fleck, Dee Rees, Timothy Van Patten
Írta: Morwenna Banks, Donald L. Miller (regény), John Orloff, Dee Rees, John Shiban, Joel Anderson Thompson
Zene: Blake Neely
Szereplők: Callum Turner, Anthony Boyle, Austin Butler, Darragh Cowley, Matt Gavan, Jonas Moore, David Shields, Ben Radcliffe, Jordan Coulson, Stephen Campbell Moore, Adam Long, Elliot Warren, Edward Ashley, Rafferty Law, Nate Mann, Samuel Jordan, Kai Alexander, Bailey Brook

Játékidő: 9x 1óra

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 9.99$, az éves díj 99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> A háromtest probléma sorozatkritika

>>> TWD: Daryl Dixon sorozatkritika

>>> Monarch: Legacy of Monsters sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése