One Piece・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2024.05.07 - 17:29   |   Írta: Ca$h   |   295
07. máj One Piece・AppleTV (Netflix)

A világ egyik legsikeresebb Mangája végre élőszereplős adaptációt kapott!

Hosszadalmas hajsza és végeláthatatlan küzdelmek árán a világ oltalmazói a Matrózók végre valahára elkapták és láncra verték minden idők leghatalmasabb Kalózát, Gold Rogert (Michael Dorman). Nem vártak vele túl sokáig, gyorsan kitűzték a kivégzésének időpontját, amit a világ minden pontjáról meglátogatott hatalmas tömeg előtt szándékoztak végrehajtani, egyfajta elrettentő példát statuálva. Gold Roger méltó volt hírnevéhez, az egészet végig nevette és kikiáltotta a hírt amire mindenki számított, létezik egy hatalmas nagy kincs, amit a hírhedt és félelmetes „Grand Line”-on rejtett el, melynek értéke olyan nagy, hogy aki ezt egyszer megkaparintja az a világ leghatalmasabb és legerősebb kalózává válik majd. Ezek után kivégezték, nem sokat teketóriáztak, ebben a pillanatban elkezdődött egy új korszak, a kalózok kora, amikor mindenki egy célért küzdve, egy dolgot keresve, az élete árán is mindent megtesz, hogy megtalálja eme hatalmas kincset, aminek a „One Piece” nevet adták.

Monkey D. Luffy (Inaki Godoy) aki jómaga is kalózok közt nevelkedett, végre elérte azt a kort, hogy megvalósíthassa élete nagy álmát, ami nem kevesebb, mint megtalni a One Piece-t és hogy ő legyen minden idők leghatalmasabb kalóza. Luffy nem éppen az a klasszikus kalóz, akitől mindenki retteg ha meglátja, nem hatalmas, nem izmos, nincsen benne semmi félelmetes, két olyan tulajdonsága van ami miatt akár sikerrel is járhat, az egyik a hatalmas nagy szíve, a másik meg egy titokzatos képesség, amit az elmúlt évek alatt nagyon ügyesen megtanult használni. De azzal még ő is tisztában van, hogy célját nem lesz képes egyedül elérni, mindenképpen szüksége lesz első körben egy hűséges legénységre, majd egy erős és megbízható hajóra, ha ezt a két célt végre sikerül elérnie akkor már semmi nem állhat a siker útjába. Luffynak biztosan nem, hiszen a hatalmas nagy szíve mellett már csak egy tulajdonsága van ami még ennél is nagyobb és az a végtelen önbizalma, a magabiztos kijelentés, miszerint ha valakinek van egy álma és amellett minden körülmények között kiáll, akkor bizony nem létezik olyan akadály amit nem lehetne leküzdeni, főleg ha igaz barátok harcolnak mellette, ugyanezzel a hozzáállással és elhatározottsággal a szívük mélyén.

Bevallom férfiasan, húztam és halasztottam a sorozat megtekintését, mert valami miatt sose vonzottak túlságosan a kalózos történetek, számomra valahogy a Karib tengeri kalózok trilógiával lezárult egy korszak, egy olyan korszak, ami félő volt már soha nem fog visszatérni. Najó azért még az Assassin’s Creed Black Flaget végigjátszottam, mint minden idők talán legjobb részét az Assassin szériában. De ezzel vége volt, le is tudtam ezt az időszakot. Nem érdekelt, hogy milyen magas pontszámot ért el IMDB-n, nem érdekelt senkinek a véleménye, egészen addig amíg a legjobb barátom nem üzent egyik nap, hogy ő is nagyon nehezen vette rá magát, de ez a sori valami hihetetlenül jól sikerült. Éppen beteg voltam, alig pislákolt bennem az élet, akkor még nem is tudtam, hogy pontosan erre lesz szükségem ahhoz, hogy kicsit jobban érezzem magam. Bizony a One Piece megtette a hatását, az a végtelen pozitív energia, kedvesség, humor amit áraszt magából, komolyan mondom már a Ted Lassoval vetekedik.

Aztán persze kicsit jobban utánaolvastam a dolognak és kiderült, hogy a One Piece Japánban egy igazi legendának számít, elsőnek manga formájában jelent meg 1997-ben, nem kellett hozzá sok idő, hogy döbbenetes sikereket érjenek el vele, úgyhogy 1999-ben kapott egy anime adaptációt is, ami ugyancsak hihetetlen sikereket könyvelhetett el magának, mondanom sem kell, hogy mindkettő azóta is töretlenül megy, még mindig nem értek véget. Azóta számtalan kártyajátékot, merchet és videójátékot készítettek belőle, komolyan mondom kész csoda, hogy még csak most jutottunk el odáig hogy filmet, pontosabban mondva sorozatot is csináljanak belőle. Tavaly nyár végefelé jelent meg az egész évad egyben, Mr. Netflix gondolt egyet, kinyitotta az egyik végtelen pénzmaggal rendelkező aktatáskáját és az ég világon minden forrást megadott a készítőknek ahhoz, hogy megalkossák minden idők egyik legjobb élőszereplős anime adaptációját.

De mire fel ez a nagy siker? Vajon miért olyan jó a One Piece? Az első és legfontosabb tényező szerintem az, hogy komolyan vették a Manga alapot, nagy tiszteletben tartották a karaktereket, a mondanivalót, egyes jelenetek fontosságát, a kameraállásokat, sok olyan képet találni a neten, amin tisztán látszik, hogy vannak olyan fontos mérföldkőnek számító jelenetet a soriban, amik szinte egy az egyben az eredeti Mangából lettek kivéve. Eiichiro Oda alkotásában benne van minden, ami miatt annyira piszok jók a mangák és ha megadják a kellő tiszteletet akkor az animék is, lásd az Attack on Titant, Demon Slayert vagy éppenséggel a viszonylag újnak számító slágert a Jujutsu Kaisent. A Japán szellemiség tisztán látszik ezekben a történetekben és bennük van minden, ami miatt ennyire szeretjük őket mi itt Európában és bárki szerte a világon. A One Piece üzenete, szellemisége borzalmasan egyszerű, szinte már gyerekes, az embernek legyenek álmai, tartson ki mellettük bármi áron, az embernek legyenek barátai és álljon ki mellettük minden körülmények között, soha ne add fel, legyél erős és tarts ki az álmaid és barátaid mellett. Nagyjából ennyi, de az üzenet és a szellemiség nem minden, kellenek még ezek mellé a végtelenül kidolgozott és szerethető karakterek, hogy szépen lassan megismerjük, megszeretjük őket, izgulunk értük és képesek vagyunk együtt rezonálni velük még negyvenöt évesen is. Majd sajnos könnyen lehet, hogy egyes szereplők meg fognak halni és ha ez megtörténik az is lehet, hogy borzalmas körülmények között, az hogy ez megtörténik-e és hogy milyen élethűen, már csak a korhatár besorolásán múlik. De egy valami minden ilyen történetben közös, a hősök múltjában borzalmas dolgok történtek, néha egészen elképesztő borzalmak, de ők soha nem adják fel, megvan a céljuk, megvannak az elveik és ezek mellett minden körülmények között kitartanak. A One Piece-ben idáig nem voltak még árulók, nem kellett komolyabban csalódni egy szereplőben sem, még akkor sem amikor úgy tűnt, hogy lehet mégis, mert ott van Luffy aki annyira pozitív, olyan szinten magabiztos és pontosan tudja hogy mit akar, hogy törhetetlen gerincű oszlopként áll ki a barátai mellett, mindig győz, mindig sikerrel jár. Azt üzeni az embereknek, legyenek azok gyerekek vagy kicsit megkeseredett felnőttek, hogy mindig van remény, soha semmilyen körülmények között ne adjuk fel.

A One Piece egy igazi mestermű, végtelenül szégyellem magam, hogy korábban nem hallottam még róla, nem tudtam róla semmit, hogy ennyi idő kellett ahhoz hogy végre megnézzem. A karakterek, a párbeszédek, a világ kidolgozottsága, a humor, a látvány, a zenék, az üzenetek minden tökéletesek, nincsenek erre szavak komolyan mondom. Persze csak a maga kategóriájában, ne akarjuk Gyűrűk Urához vagy Szárnyas Fejvadászhoz hasonlítani, mert egy filmet, egy játékot, egy zenét, mindent a maga csoportjában kell értékelni másképpen nincsen értelme az egésznek. A One Piece mint könnyed, laza, szórakoztató kalózos történet a legjobbak legjobbjai között van. Ott a helye a top ötben ez nem vitás, legyen szó sorozatról, animéról vagy mangáról, mindhárom kategóriában ott a helye a legjobbak között. Hála az égnek, hogy nem csak én látom így, hanem az egész világ, hála az égnek, hogy lesz folytatás, mégpedig 2025-ben és nagyon remélem hogy továbbra is tartani fogják ezt a tiszteletet amit megérdemel. Tekintettel arra, hogy az eredeti már ezer rész felett jár, akár nagyon hosszú időre is leköthet majd minket ez a csoda, amit a Netflixnek köszönhetünk. Legyél kicsi vagy nagy, férfi vagy nő, Monkey D. Luffy kalandjait bizony nem szabad kihagynod!

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.4 | Rotten Tomatoes: 85% | Metacritic: 67
One Piece (season 1 | 2023 -)

Rendezte: Marc Jobst, Tim Southam, Emma Sullivan, Josef Kubota Wladyka
Írta: Lindsay Gelfand, Tom Hyndman, Steven Maeda, Eiichiro Oda (Manga), Matt Owens, Allison Weintraub, Tiffany Greshler, Ian Stokes, Diego Gutierrez, Laura Jacqmin, Damani Johnson
Zene: Sonya Belousova, Giona Ostinelli
Szereplők: Inaki Godoy, Emily Rudd, Mackenyu, Morgan Davies, Vincent Regan, Aidan Scott, Armand Aucamp, Jacob Romero, Jeff Ward, Taz Skylar, McKinley Beicher III, Craig Fairbrass, Jandre le Roux

Játékidő: 8x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> The New Look sorozatkritika

>>> Fallout sorozatkritika

>>> Masters of the Air sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése