Egy amerikai tech-zseni Windows 10-zel mentette meg a MacBook-ját

AlmaBlogger   |   2024.05.07 - 09:54   |   Írta: Hidasi Ákos   |   299
07. máj Egy amerikai tech-zseni Windows 10-zel mentette meg a MacBook-ját

Hihetetlenül hangzik? Elmeséljük hogy történt.

Az Apple Siliconra való áttérése nagyszerűen kifizetődött, mivel a vállalat saját gyártású rendszerei az energiahatékonyság terén az egész iparágban az élen járnak. Az Intel elhagyása kézenfekvő döntés volt néhány nehéz év után, amikor a chipgyártó nem tudott innoválni. Az Apple Silicon átállását követően azonban elvesztettünk néhány hasznos funkciót, például a Boot Campet. Ez egy beépített funkció volt az Intel Mac-eken, amely kényelmesen megosztotta a számítógép meghajtóját, és lehetővé tette a macOS és a Windows kettős futtatását. A legtöbben éppen erre használták a Boot Campet - szükség szerint váltogatni a Windows és a macOS között. A Boot Camp kedvenc felhasználási területem azonban a régi Macek felélesztése, amelyek nem képesek a macOS újabb verzióinak futtatására, vagy látszólag hardveres korlátozásokkal rendelkeznek.

A Windowstól eltérően a macOS az évenkénti szoftverfrissítésekre épül. Amikor a támogatás kifut, egy MacBook vagy asztali Mac gyorsan használhatatlanná válhat. Ez történt nemrég egy amerikai tech szakártő 12 hüvelykes MacBook-jával is, amelyet az Apple hivatalosan 2023 júniusában "elavultnak" nyilvánított. Az Intel m3 processzorral és integrált grafikával felszerelt MacBook utolsó támogatott operációs rendszerváltozata - a macOS Monterey - 2021-ben jelent meg. És ezt támogatottnak nevezni eléggé erőltetett. Lassú volt, gyakran lefagyott, és most, alig néhány évvel később már csak néhány alkalmazás újabb verzióját támogatja. A helyzet viszont az, hogy ha egy MacBook eléri ezt a leromlott állapotot, akkor még nincs feltétlenül itt az ideje félredobni és venni egy új Macet. Ehelyett a szakértő eldöntötte, hogy itt az ideje Windows-t telepíteni. Az alábbiakban az ő (eredetileg angol nyelven leírt) tapasztalatainak összegzését és fordítását található:

A Windows 10 (még ha az életciklusa végéhez közeledik is) még mindig egy nagyon jó képességű operációs rendszer. Mivel a Microsoft még 2015-ben adta ki először a Windows 10-et, olyan hardvereken is képes futni, amelyek a mai szabványok szerint elavultnak számítanának. Minden egyes Intel MacBook támogatja a Windows valamelyik verzióját a Boot Camp segítségével, és sokan támogatják a Windows 10-et. Ha a lassabb sebesség vagy a macOS-támogatás hiánya miatt fontolgatod a Mac-ed frissítését, először próbáld ki a Windowst.

Ez a MacBook nem tudna túlélni macOS alatt Az örökölt fém GPU halálra ítélte a 12 hüvelykes MacBookomat

Mielőtt az Apple a Silicon segítségével némi stabilitást talált volna, a vállalat története a Mac GPU-kkal kapcsolatban nem volt más, mint abszolút káosz. Voltak integrált Intel grafikával, diszkrét Nvidia grafikával, majd később diszkrét AMD grafikával kiadott MacBookok is. A problémát súlyosbította a Metalra való áttérés, amely az Apple számítógépek támogatott GPU-s modelljein a hardveresen gyorsított grafikát működtető szoftver. Az Apple olyan kényszerhelyzetben találta magát, hogy három gyártótól (nem számítva magát az Apple-t az Apple Silicon-nal) voltak nem Metal, legacy-Metal és Metal GPU-i, és ez lehetetlenné tette a szoftveres támogatást. Egyes MacBookok a Metalra való támaszkodásuk miatt ki voltak zárva az új macOS-verziókból, mások pedig rosszul optimalizáltak voltak, vagy lassú sebességet tapasztaltak.

A Metal még ma is akadályt jelent, mivel ez az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy a fejlesztők kínálhassák alkalmazásaikat és játékaikat macOS-en. Az Apple alapvetően a Game Porting Toolkit-tel orvosolta ezt a problémát, de a hardveres problémák továbbra is fennállnak. Lényegében csak azért, mert a MacBookod-on nem fut jól a macOS, még nem jelenti azt, hogy készen áll a cserére. Egy körülbelül egy évtizedes rendszer, plusz-mínusz néhány év, rosszul teljesíthet amiatt is, mert nem Metal vagy legacy-Metal GPU-val rendelkezik.

Ez volt a helyzet az én 12 hüvelykes MacBookom esetében is. Integrált Intel Skylake grafikát használt, pontosabban Intel HD Graphics 515-öt. Bár ez egy Metal GPU, mégis "legacy Metal"-nak számít, ami azt jelenti, hogy még mindig problémákba ütközhet. A macOS Monterey-el felszerelt MacBookomon néhány alkalmazás teljesen megtagadta a grafikus megjelenítést, és az operációs rendszer lassult. Mások egyszerűen már nem voltak támogatottak a 2021-es operációs rendszeren, és a MacBook örökölt Metal GPU-ja miatt az OpenCore Legacy Patcher használata a macOS újabb verziójának feltöréséhez nem volt túl jó lehetőség. Bár ez lehetséges, vannak komoly stabilitási és használhatósági problémák. Így egyetlen lehetőség maradt: a Windows telepítése.

Ahogy korábban említettem, a Windows 10 egyedülállóan alkalmas arra, hogy megmentse a régi MacBookokat, amelyek nem tudnak lépést tartani a macOS modern verzióival. Bármin fut, és ha nem hiszel nekem, csak vess egy pillantást a Microsoft Windows 10 minimális rendszerkövetelményeire:

 

 

Ezeknek a megbocsátó rendszerkövetelményeknek köszönhetően szinte minden MacBook támogatja a Windows 10-et. A Boot Camp segítségével a Windows 10-et és az összes szükséges illesztőprogramot kevesebb mint fél óra alatt, minden probléma nélkül telepíthettem a 12 hüvelykes MacBookomra. A telepítés után a MacBookom azonnal gyorsabbnak érezte magát. Azok az alkalmazások, amelyek nem működtek a macOS Monterey rendszeren, például a Slack, tökéletesen működtek a Windows 10 alatt. Számos olyan program, amely nem volt hajlandó támogatni a hároméves macOS Monterey-t, még mindig remekül támogatta a Windows 10-et. Ez nem meglepő, hiszen a Windows 10 még 2024-ben is több mint kétszer akkora piaci részesedést fed le, mint a Windows 11. Ez azonban azt jelenti, hogy a nem támogatott MacBook nagyobb támogatással jobban fog teljesíteni a Windows 10-zel, mint a macOS régebbi verziójával.

Várjunk csak, mi a helyzet a Windows 11-gyel? Lehetséges a Windows 11 telepítése, de az egy teljes zűrzavar.

Talán kíváncsi vagy, hogy miért döntöttem a Windows 10 mellett az újabb Windows 11 helyett, különösen, hogy a Windows 10 támogatása egyre csökken. Azért, mert a Windows 11 hivatalosan nem támogatott a Boot Camp segítségével, és emiatt a korlátozás miatt a régebbi MacBookokra való telepítése trükkös. Gyakorlatilag nincsenek olyan Macek, amelyek támogatják a Windows 11-et. Az operációs rendszer olyan hardverkövetelményekkel jár, mint például a TPM 2.0 chip, amelyeknek a Mac számítógépek nem felelnek meg. Bár az Apple kiadott 11 Mac modellt, amelyek tartalmaznak TPM 2.0 modult, azt soha nem engedélyezték, így a Windows 11 nem támogatott. A Windows 11 telepíthető a legtöbb Intel Macre a Rufus eszközzel, azonban továbbra is vadászni kell a megfelelő Windows 11 illesztőprogramokat az alkatrészekhez - és remélni, hogy egyáltalán léteznek. Így sokkal praktikusabb a szabadabb és problémamentesebb Windows 10 telepítése.

Összefoglalás

Eltekintve attól a borzalmas 2016 és 2019 közötti időszaktól, az Apple nagyszerű MacBookokat készített, amelyek sokáig bírják. Viszont csak azért, mert az Apple szerint a rendszered elavult, még nem jelenti azt, hogy ideje kidobni és újat venni.. Ha úgy találod, hogy az öregedő MacBookod kezd frusztrálóan lassú lenni, érdemes lehet megfontolnod hogy adj egy esélyt a Windows 10-nek (vagy a Windows 11-nek, ha mered), mielőtt megszabadulsz tőle. Ha pedig a csere mellett döntesz, akkor is érdemes szétnézned a használt modellek közt, amivel rengeteg pénzt takaríthatsz meg.

Forrás: XDA

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése