Hihetetlen új funkció érkezik az új iPad-ekre

Almás Pletykák   |   2024.05.05 - 17:17   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1177
05. máj Hihetetlen új funkció érkezik az új iPad-ekre

Példátlan új funkcióval érkeznek majd az idei iPad-ek.

Nem telt el sok idő azóta, mióta az Apple bejelentette, hogy idén májusban új iPad-ek érkeznek. A véleményem szerint ez tűnik a „Kiválasztott” generációnak. Valószínűleg OLED kijelzőt, jobb billentyűzetet (remélhetőleg) és egy olyan chipet kapunk majd az új készülékekben, ami készen áll az AI-korral lépést tartani. Ez a kütyü végre betölti majd a techno-digitális űrt az életemben. Végre!

Vagy az is lehet, hogy talán csak vakon próbálom meggyőzni magam arról, hogy nagyjából négyszázezer forintot áldozzak egy olyan gépre, ami „még mindig nem Mac” és „soha nem lehet teljesen kiforrott munkaállomás”. De hé, attól jobban érezhetem magam, hogy az emberek 3500 dollárt (~1.250.000 forintot) költenek egy fejfájást okozó headsetre, emellett csak nem tűnik olyan kirívóan felháborító ötletnek megvenni az új iPad-et, igaz?

Úgy tűnik azonban, hogy a 2024-es iPad-generáció igazi „forradalma” messze van a szorosan tömörített tranzisztorsávoktól és az utolsó leheletig vívott, létfontosságú vitáktól, hogy egy OLED-kijelző mennyire tökéletesen fogja vajon lejátszani a Shreket. Ezúttal ugyanis az Apple főurai a jelek szerint úgy döntöttek, hogy számológép-alkalmazást készítenek az iPadre. Biztos vagyok benne, hogy ez egy olyan meglepetés, ami téged is váratlanul ért és a meglepetéssel vegyülő eufória érzésével tölt el.

A MacRumors értesülései szerint ugyanis az iPadOS 18 megjelenésével, amelyet júniusban mutatnak majd be, az Apple végre natív számológép-alkalmazást tesz az iPadre. Hogy mire lesz képes 2024-ben? Nos, arra amit egy számológéptől várnánk. Emellett pedig talán véget vet az évek óta erről terjedő mémek áradatának.

 

De miért ilyen későn?

„Akkor akarjuk megcsinálni, ha nagyon-nagyon jól tudjuk csinálni.”

Ezt Craig Federighi, az Apple szoftverfejlesztésért felelős vezető alelnöke mondta a YouTuber Marques Brownlee-nek adott interjúban. A termék, amiről beszélt, nem valami mindentudó, mesterséges intelligenciával feltöltött szoftver volt, amely úgy fogja befolyásolni az emberek életét, ahogy a Facebook megváltoztatta az emberi kapcsolataink létezését egy teljesen virtuális világban.

Federighi az Apple iPad-re tervezett szerény számológép alkalmazásról beszélt. Pontosabban arról, hogy az iPad-en nincs számológép-alkalmazás. Steve Jobs híres tökéletesség-hibája, hogy a többszöri tervezési iterációval sem volt elégedett, és végül úgy döntött, hogy az első iPadet számológép nélkül szállítja. A dolog mögött egy egész történet áll, ami azonban úgy tűnik mostanra (jónéhány évvel később) a végéhez közeledik.

Hogy ezalatt pontosan mit értett, az számomra bevallom, hogy a mai napig is homályos. Hogyan lehet egy tabletre tervezett számológépet “nagyon-nagyon jól csinálni”?

Lesz-e érdemi hatása az életemre egy számológép alkalmazásnak az iPad Prón?

Nem igazán. Hacsak egy kaviárkereskedő egy furcsa olasz kisvárosban fel nem ismeri a számokkal kapcsolatos kiváló képességeimet, és azt, hogy milyen jól futok egy iPaddel a kezemben, és végül munkát nem ad nekem, hogy vezessem a sok számgépeléssel járó, milliós üzletük főkönyvi könyvelését. Erre azonban akármilyen izgalmasan is hangzik, be kell látnom, hogy sajnos nincs nagyon sok esélyem.

Az egyetlen előny, amit el tudok képzelni, hogy ez a mitikus Számológép alkalmazás legalább ismerősen fog kinézni, tekintve, hogy az Apple megszállottja az icipici dizájnrészleteknek. Emellett feltehetőleg (és remélhetőleg) jól átméretezhető lesz a különböző ablakformátumok között, Stage Managerrel és anélkül is, remélhetőleg. Nem éppen egy díjnyertes ajánlat, de ez a határa azoknak az erényeknek, amelyeket el tudok képzelni egy ilyen alkalmazás számára.

Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy ahhoz, hogy végérvényesen meggyőződhessek arról, hogy milyen is egy “nagyon-nagyon jól csinált” Számológép alkalmazás, muszáj lesz megvásárolnom az új iPad Pro-t, mikor majd az megjelenik.

2024 már most is izgalmas év a mobiltechnológia számára. De egy hivatalos iPad számológép alkalmazás? Ez lehet, hogy az idei év legnagyobb innovációja lesz.

Forrás: Digitaltrends

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése